Bitcoins kom till världen 2009 och skapades av Satoshi Nakamoto. Det är en så kallad kryptovaluta, som i sig bara betyder att den är digital. Det finns fler idéer bakom skapelsen och det är verkligen en intressant historia att kika på. Följ med oss på en snabbkurs i bitcoinologi!Vad som skiljer Bitcoins från traditionella valutor är att betalningarna sker direkt mellan köpare och försäljare, utan en tredje part inblandad. Vanligtvis finns en centralbank som styr räntan. På så vis blir Bitcoins en mer självständig och direkt valuta. Du bevarar dina pengar i en så kallad plånboksfil som håller de säkrade.

Användningen av Bitcoins

Till skillnad från andra valutor skapas inte Bitcoins av centralbanker. Istället produceras nya Bitcoins i en hastighet som har bestämts på förhand. Om du vill handla med Bitcoins ansluter du dig till ett P2P-nätverk där allting registreras. Eftersom det inte ingår en tredje part går det att göra transaktionerna mer anonymt.Bitcoins är också en säkrare form av valuta, eftersom den är omöjlig att förfalska. Detta skiljer sig från till exempel kontanter i en lokal valuta. För att stjäla någons pengar måste tjuven ha tillgång till någons privata nycklar, eftersom tillgångarna ligger skyddade bakom en så kallad asymmetrisk kryptering. Detta gör det till en säkrare valuta.

Smidigt och värdefullt

Det går också snabbare att genomföra internationella transaktioner med Bitcoins än genom banköverföringar. Detta eftersom man slipper tredje parter som ska omvandla lokala valutor och ta hänsyn till nationella regleringar. Med Bitcoins genomförs transaktionen direkt och inom samma nätverk, vilket möjliggör snabbare hastigheter och billigare kostnader. Inom en timme kan det vara gjort.Valutan för Bitcoins har gått upp enormt sedan den infördes 2009 och ett antal lyckliga som köpte Bitcoins tidigt för billiga priser har blivit stenrika på affären. I skrivande stund är 1 Bitcoin värd dryga 66 400 svenska kronor. Det är en spännande valuta med en helt klart intressant tid framför sig!